Gatuhörn
Budgivning pågår

Om bostaden

Detta är ett unikt tillfälle att få bygga i natursköna Höjdhagen, centralt i Gustavsberg. Detta vackra och kulturhistoriska område som "Thun-Olle" Olof Thunström har planlagt och ritat den befintliga bebyggelsen i. Bostäderna har tillhört Gustavsbergs Porslinsfabrik och hyrdes ut till de anställa. Området ligger med promenadavstånd till nästan allt som hör vardagen till.

Ansvarig mäklare

Visningar

  • Kontakta mäklaren för mer information.

Fakta

Utgångspris 3 950 000 kr eller bud Adress Gamla vägen 26 Område Höjdhagen Fastighetsbeteckning ÖSTRA EKEDAL 1:269
Upplåtelseform Friköpt - Tomt Tomtarea 774 Kvm Kommun Värmdö
Driftkostnader 0 kr

Bud: 3 200 000 kr

  • Budgivare 1 – 3 200 000 kr – 2020-10-23 15:10

Beskrivning

Arkitektens ord

Höjdhagen i Gustavsberg är en annorlunda arkitektonisk upplevelse. Insmugna i skärgårdsnaturen finns ett område med faluröda funkishus från fyrtiotalet - Vinkelbodarna i Höjdhagen. Området byggdes som arbetarbostäder till Porslinsfabriken vilket gav en del ovanliga förutsättningar; inga häckar eller staket mellan husen, alla hus likadana och all mark var gemensam.  

I mitten av 1980-talet lades ytterligare en årsring till området i form av ett tiotal röda småhus. Nu ytterligare fyrtio år senare är det dags att för ännu en årsring i form av tre nya vinkelbodar längs Gamla Vägen.  

Ambitionen har varit att arbeta med husen utifrån både områdets och tomternas förutsättningar. I dialog med bygglovshandläggare, kommunantikvarie och kommunekolog har byggnad och placering arbetats fram. Formspråket ansluter och bygger vidare på de ursprungliga vinkelbodarnas enkelhet och anspråkslöshet i kombination med fina detaljer. Genom att arbeta med flacka takfall och en hög sockelvåning i souterräng får husen ett liknande uttryck som de andra husen i området.   

I Höjdhagen är alla hus lika - men varje hus är unikt. Invändigt finns på övre plan en öppen planlösning med kök och vardagsrum placerat i framskjutet läge tillsammans med en sydvästvänd balkong. Mot skogssidan finns entré med hall, badrum och tre sovrum. Ytterligare en entré i nedre plan ger flera möjligheter att disponera huset. Nedre plan innehåller ytor som de flesta familjer väl behöver, men det kan också inredas som en separat lägenhet. Förslag till planlösning finns i bygglovet men här finns det givetvis möjlighet att vara med och påverka.

 

Servitut

Avtalsservitut vattenledning mm, Last
01-IM4-82/57365 - 1, 1982-10-28

Avtalsservitut kraftledning, Last
01-IM4-39/6590 - 1, 1939-11-15


01-IM4-21/45 - 1, 1921-09-19

 

Gemensamhetsanläggningar

Gemensamhetsanläggning Värmdö GUSTAVSBERG GA:2
fnr_010449175

 

Område

Detta är ett unikt tillfälle att kunna köpa en tomt i centrala Gustavsberg, i kulturhistoriska Höjdhagen. Både stadsplanen och de speciella husen i Höjdhagen är ritade av arkitekten Olof Thunström (Thun-Olle), på uppdrag av Kooperativa Förbundet som då ägde Gustavsbergs Porslinsfabrik. Området byggdes i natursköna hagmarker som också gav namnet Höjdhagen. Husen byggdes för de anställda vid Porslinsfabriken och hyrdes ut till både arbetare och tjänstemän. 

Från Höjdhagen är det promenadavstånd till Ekedalsskolan som är totalrenoverad, förskola, belyst löpspår bakom tomten, utegym, Gustavsbergs Centrum med affärer och bussterminal. I hamnområdet som är under utbyggnad finns möjlighet till båtplats. Här finns också allt från Porslinsfabriken som idag tillverkar porslin med många av de äldre mönstren som åter blivit populära till restauranger och Gustavsbergs stora fina vårdcentral. 

Gustavsbergs centrum nås genom en kort promenad och där finns all närservice representerad i form av matbutik, banker, apotek, restauranger, tandvård mm. I Centrum finns även möjligheter till många former av sportverksamhet som t ex gym, tennis och simhall. Flera busshållplatser finns i närområdet och med direktbuss (474) till Slussen som tar ca 25 min. Den går var tionde minut och i rusningstrafik oftare. Vad mer kan önskas?

 

Fastighet

Småhusenhet, tomtmark (210)
Mark, värde: 1 978 000 kr. Summavärde: 1 978 000 kr.
Taxeringsår: 2018

 

Planritningar