937A6680

Om bostaden

Som en oas mitt i fabriksområdet ligger Brf Västra Portvaktsstugan med 13 lägenheter i låghus. Charmig lägenhet i två plan med balkong i väster. Smakfulla och påkostade materialval. Egen entré som ger en radhuskänsla. Gemensam gård med terrass och grillplats. här finns möjlighet till snar inflyttning. Promenadavstånd till allt som hör vardagen till!

Ansvarig mäklare

Visningar

  • Kontakta ansvarig mäklare för visning

Fakta

Utgångspris 3 750 000 kr eller bud Adress Stig Lindbergs Gata 20A, 2-3 tr Område Porslinskvarteren Lägenhetsnummer 20A
Antal rum 3.5 rum och kök Månadsavgift 4 795 kr Upplåtelseform Bostadsrätt - Lägenhet Förråd Eget förråd i lägenheten Byggår 2017, Flerfamiljshus
Boyta + Biyta 92 kvm + 10,5 kvm Andelstal 7.95 % Driftkostnad 649 kr, varav hushålls el 350 kr/mån och 299 kr/mån bredband (som debiteras via avin för månadsavgiften). Tv/data Telia fiber

Beskrivning

Område

Med mera
BRF Västra Portvaktsstugan består av två huskroppar, en nybyggd del med tio bostäder i två plan och Portvaktsstugan som tidigare varit sadelmakeri och ljudlaboratorium samt designstudio till porslinsfabriken. Föreningen ligger som en oas i området och Portvaktsstugan är ett av områdets äldsta hus. Föreningen har en stor innergård med gemensam grillplats och lekplats. Föreningen ligger nära Blå Blomparken som är under uppförande och som kommer bli områdets lugna oas och rekreationsplats. I närområdet finns det mesta från Gustavsbergs hamn med båtplatser till Café Delselius i Tornhuset där du handlar det nybakade brödet till lördagens morgonkaffe. Runt husknuten finns även restaurangliv och affärer bla. Deliverkstan och Hemköp. Allt som hör vardagen till så som förskolor och skolor, vårdcentral och gym samt mycket bra kommunikationer i form av bussar mot bland annat Slussen/Centralen gör livet här enkelt. Vad mer kan önskas? I Gustavsberg och Porslinskvarteren osar det av kultur - Sveriges enda porslinsfabrik tillsammans med museum, konsthallar och ateljéer finns här. Även natur och aktivitet har sin givna plats; rekreation i skog och längs hav, sjö- och båtliv, golf och tennis finns här, för att vara nämna några möjliga aktiviteter. Storstaden Stockholm är inte långt bort den heller, både bil och effektiva kommunikationer gör att det aldrig är långt att ta sig till city.

Porslinskvarterens historia startar redan på järnåldern med bosättningar runt Farstavikens stränder. Under 1600-talet lät Gustaf Gabrielsson Oxenstierna bygga stenhus i Farsta och för att få byggmaterial kom tegelbruket till. Maria Sofia De la Gardie fru till Gustaf Gabrielsson Oxenstierna drev bruket vidare efter sin makes död 1661. Vid enskiftet 1815 delades egendomen Farsta, och den östra fastigheten med tegelbruket fick namnet Gustafsberg. Från detta tegelbruk kommer också teglet till Västra Portvaktsstugan som byggdes 1888. 1821 köpte Herman Öhman bruket och 1825-26 får han tillstånd att inrätta en porslinsfabrik, Gustafsberg Fabriksbolag. En av de kommande ägarna var Wilhelm Odelberg som styrde över Gustavsberg i patriarkalisk anda. 

1937 såldes fabriken och dess bostäder till Kooperativa Förbundet som rustade bostäderna och byggde också nytt i Fabriksområdet. Här startade fabrikens glansdagar med en rad kända formgivare och keramiker, däribland formgivaren Stig Lindberg och keramikern Lisa Larsson, som är verksamma vid fabriken. Kooperationens tidevarv på orten fick sitt slut 1994 då KF sålde de sista delarna av bolaget och helt försvinner de sista delarna av fabriken under 2000-talet. Här startar nu en ny era för området då några av de äldre fastigheterna byggs om till bostäder så som Packhusen, Elkvarn, Fabrikshuset och Portvaktsstugan. Många byggnader rivs och ger plats för nya bostäder i området med nya årsringar. Givetvis finns både ateljéer och en mindre produktion av Gustavsbergs porslin kvar i området.

 

Förening

Brf Västra Portvaktsstugan är en bostadsrättsförening i hjärtat av Porslinskvarteren i Gustavsbergs hamn med 13 lägenheter varav 3 lägenheter belägna i en äldre byggnad från 1881 och 10 lägenheter i ett nybyggt hus. Föreningen tillåter ägande av juridisk person men max 4 st. Mellan de två byggnaderna finns en gemensam sällskapsyta, uteplats med plats för grillning. På innergården finns 8 p-platser och ytterligare 3 p-platser i garage. Avgiften för p-plats är 500 kr/mån alt. 600 kr/mån med eluttag för motorvärmare samt 900 kr/mån för garage. Gemensamt cykel- och barnvagnsförråd ligger i den nya delen.

 

Interiör

Hall
Välkomnande hall med plats för ytterkläder. Ljust grå klinker på golvet. Vit täckt trappa till övre plan med steg av ekparkett (massiv Kährs Granit)

Kök
Kök och vardagsrum i ett öppet samband som delas av med en låg vägg som är 1,25 m (kan lätt  tas ner om öppen planlösning önskas). Köket har gott om förvaring, arbetsytor och matplats. Vitt kök med släta luckor, vitt kakel satt i förband ovan grå bänkskiva, induktionshäll, integrerad diskmaskin och integrerad kyl och frys. Inbyggd mikro i arbetshöjd och varmluftsugn (pyrolytisk). Den maskinella utrustning är från IKEA. 

Vardagsrum
Vardagsrum med utgång till stor balkong i väster med ett perfekt solläge med markis över.

Sovrum
Mindre sovrum med en garderob och ett extra utrymme under trappan för förvaring eller kanske myshörna för barn.

Badrum entréplan
Helkaklat badrum med granitkeramik på väggar och golv i ljus beige nyans. Wc, handfat på vit kommod med två lådor och med spegel över. Dusch med vikbara dörrar i glas och handdukstork. Arbetsbänk med fönster över och skåp med gott om förvaring. Kombinerad tvättmaskin och torktumlare. 

Övre plan

Allrum
Allrum eller kanske tv-rum med med snedtak och takfönster. 

Sovrum
Rymligt sovrum med walk in closet, charmigt snedtak och takkupa med fönster. 

Badrum 
Stort badrum med takfönster och snedtak. Helkaklat med granitkeramik på väggar och golv i ljus beige nyans. Wc, handfat på vit kommod med spegel över. Badkar med glasad vikvägg och handdukstork. Skåp för förvaring. 

Övrigt
Denna etagelägenhet har smakfulla och påskostade materialval. Det är genomgående vita målade väggar och träparkett, massiv ek, 2 stav, mattlackad från Kährs med färg granite. Vita innerdörrar från Swedoor. Fönsterbänkar av kalksten. Garderober och kök från IKEA. Golvvärme i hela entréplanet och vattenburna radiatorer på övre plan.

 

Planritningar