1

Om bostaden

Sekelskifteslägenhet 1,5 rok i totalrenoverade Västra Portvaktsstugan från 1888 och med gemensam trädgård, säljs nu. Lägenheten har ena gaveln av huset med fönster i 3 väderstreck med spröjsade fönster och djupa fönsternischer. Generöst kök med gott om förvaring och plats för köksbord. Vardagsrum med plats för soffa, TV och sovhörna samt stor garderob. Badrum med dusch. Gemensam trädgård med terrass och grillplats.

Ansvarig mäklare

Visningar

  • Kontakta mäklaren för visning.

Fakta

Utgångspris 2 295 000 kr eller bud Adress Stig Lindbergs gata 14, nb Område Porslinskvarteren Lägenhetsnummer SLG 14
Antal rum 1.5 rum och kök med plats Månadsavgift 2402 kr Upplåtelseform Bostadsrätt - Lägenhet Förråd Källarförråd i intilliggande byggnad Byggår 2015 (föreningen bildades 2017)
Boyta 38 kvm Ingår i avgift Värme, sophämtning, kall- och varmvatten samt Tv via fiber / Telia samt internet ingår i månadsavgiften. Driftkostnad 760 kr, varav hushållsel 530 kr/mån och hemförsäkring 230 kr/mån. Tv/data Tv via fiber / Telia samt internet ingår i månadsavgiften.

Beskrivning

Område

Västra Portvaktsstugan är ett av områdets äldsta hus som är byggt i slutet av 1800-talet och har tidigare varit sadelmakeri, ljudlaboratorium samt designstudio till porslinsfabriken och antikhandel. Huset ligger som en egen oas mitt i det ny- och ombyggda Fabriksområdet. Huset som nu har byggts om till tre bostäder med en större lägenhet på övre plan och två mindre lägenheter i entréplan, ingår i en bostadsrättsförening tillsammans med tio nybyggda lägenheter. Lägenheten är unik med spröjsade fönster, djupa fönsternischer och 2,65 i takhöjd. Den är varsamt och smakfullt renoverad. Föreningen har en stor innergård med gemensam grillplats, lekplats, grönytor och planteringar med tomater, hallon, björnbär, div örter, morötter, rädisor mm, man plockar själv i mån av tillgång.. 

Huset ligger nära Blå Blomparken som är en av områdets mötes- och rekreationsplatser. I närområdet finns det mesta att önska sig. Såsom Gustavsbergs hamn med båtplatser, Café Delselius i Tornhuset där du handlar det nybakade brödet till lördagens morgonkaffe. Här finns möjlighet till en middag eller bara brygghäng på restaurang Tortuga mellan båtbryggorna i solnedgången.

Allt som hör vardagen till så som förskolor och skolor, vårdcentral och gym samt mycket bra kommunikationer i form av bussar mot bland annat Slussen/Centralen gör livet enkelt.

I Gustavsberg och Porslinskvarteren osar det av kultur - Sveriges enda porslinsfabrik tillsammans med museum, konsthallar och ateljéer finns här. Även natur och aktivitet har sin givna plats; rekreation i skog och längs hav, sjö- och båtliv, golf, paddel och tennis finns här, för att vara nämna några möjliga aktiviteter. Storstaden Stockholm är inte långt bort den heller, både bil och effektiva kommunikationer gör att det aldrig är långt att ta sig till city.

Porslinskvarterens historia startar redan på järnåldern med bosättningar runt Farstavikens stränder. Under 1600-talet lät Gustaf Gabrielsson Oxenstierna bygga stenhus i Farsta och för att få byggmaterial kom tegelbruket till. Maria Sofia De la Gardie fru till Gustaf Gabrielsson Oxenstierna drev bruket vidare efter sin makes död 1661. Vid enskiftet 1815 delades egendomen Farsta, och den östra fastigheten med tegelbruket fick namnet Gustafsberg. Från detta tegelbruk kommer också teglet till Västra Portvaktsstugan som byggdes 1888. 1821 köpte Herman Öhman bruket och 1825-26 får han tillstånd att inrätta en porslinsfabrik, Gustafsberg Fabriksbolag. En av de kommande ägarna var Wilhelm Odelberg som styrde över Gustavsberg i patriarkalisk anda. 

1937 såldes fabriken och dess bostäder till Kooperativa Förbundet som rustade bostäderna och byggde också nytt i Fabriksområdet. Här startade fabrikens glansdagar med en rad kända formgivare och keramiker, däribland formgivaren Stig Lindberg och keramikern Lisa Larsson, som är verksamma vid fabriken. Kooperationens tidevarv på orten fick sitt slut 1994 då KF sålde de sista delarna av bolaget och helt försvinner de sista delarna av fabriken under 2000-talet. Här startar nu en ny era för området då några av de äldre fastigheterna byggs om till bostäder så som Packhusen, Elkvarn, Fabrikshuset och Portvaktsstugan. Många byggnader rivs och ger plats för nya bostäder i området med nya årsringar. Givetvis finns både ateljéer och en mindre produktion av Gustavsbergs porslin kvar i området.

 

Förening

Brf Västra Portvaktsstugan är en bostadsrättsförening i hjärtat av Porslinskvarteren i Gustavsbergs hamn med 13 lägenheter varav 3 lägenheter belägna i en äldre byggnad från 1881 och 10 lägenheter i ett nybyggt hus. Föreningen tillåter ägande av juridisk person men max 4 st. Mellan de två byggnaderna finns en gemensam sällskapsyta, uteplats med plats för grillning. På innergården finns 9 p-platser och ytterligare 3 p-platser i garage. Motorvärmaruttag finns till 8 av dessa. Förberedelser pågår för upphandling av laddstolpar som då är tänkt ersätta motorvärmaruttag. Kösystem gäller för p-platser. Avgiften för p-plats är 500 kr/mån alt. 600 kr/mån med eluttag för motorvärmare samt 950 kr/mån för garage (som uthyrs av Corepark). Ett mindre gemensamt cykelförråd ligger i den nya delen

 

Interiör

Hall
Hall med klinkergolv med värme, fönster och säkerhetsdörr. Här är det plats för ytterkläder och skor. 

Kök
Stort fyrkantigt kök med fönster i två väderstreck in mot gården. Här finns gott om skåp, arbetsytor och plats för matbord för 4-6 personer. Köket är vitt med släta luckor och lådor. Överskåp med belysning, ljus grå bänkskiva av laminat med nedfälld ho och induktionshäll med spisfläkt över, vitt avlångt kakel som stänkskydd. Rostfri diskmaskin, ugn och kyl/frys. Kombinerad tvättmaskin och torktumlare.

Vardagsrum
Rymligt vardagsrum också det med fönster i två väderstreck. Här finns gått om plats för både större säng och soffhörna samt tv. Stor garderob med skjutdörrar.  

Badrum
Vitt helkaklat badrum med svart klinkergolv och golvvärme. Dusch med glasad duschvägg och handdukstork. Wc, dusch, handfat, spegel och spotlights i taket. 

Övrigt
Genomgående är det ekparkett på golven och golvvärme. Vita målade väggar, vita innerdörrar med spegel och vita socklar. Fönster med spröjs och djupa fönsternischer.

 

Planritningar